30.12.2010

Post z nutką alkoholu:)






Dzisiaj bardzo króciutko, bo mnóstwo pracy jeszcze przede mną.

Moja kuzynowa prosiła o przepis na 
ajerkoniak
Zasugerowała, abym umieściła go na blogu, być może jeszcze ktoś będzie chciał skorzystać. 
Zaznaczę tylko, że nam wychodzi dość gęsty. 
Wykorzystujemy ów trunek przede wszystkim do deserów. 
Agnieszko kochana, spełniam prośbę z miłą chęcią :))







                                                                  Przepis

                                             12  żółtek 
                                                     2   szkl. cukru
                                                     1   szkl. śmietany 30%
                                                     1   szkl. śmietany 18%
                                                     1   szkl. spirytusu
                                                     1   cukier waniliowy


Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 
Potem dodajemy kremówkę i też trochę ubijamy. 
Do tego wlewamy drugą śmietanę i mieszamy. 
Wszystko do tego momentu robimy za pomocą robota i ubijaczek. 
Do uzyskanej mieszaniny bardzo powoli wlewamy spirytus, 
ciągle mieszając - ręcznie 
(takim sprytnym mieszadełkiem znajdującym się w każdej kuchni). 
A potem do butelek.
Białka, które zostały dzielę na dwie porcje, 
umieszczam w woreczkach z zamknięciem i wkładam do zamrażalnika. 
Będą z nich bezy.


**********


Korzystam z okazji, bo jutro nie będę miała czasu.



Moje drogie,
mam nadzieję, że 
Sylwester będzie taki jak sobie zaplanowałyście: 
wesoły, roztańczony, szampański, wypełniony śmiechem i rozmową. 
Nie ważne czy macie piękną kreację czy ciepłe bambosze - 
ten ostatni dzień roku ma być dla wszystkich radosny.


Miłego Sylwestra!!







19 komentarzy:

  1. Udanej zabawy i wszystkiego dobrego! U mnie "jajcówka" kupna niestety ale w przyszłości skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tomaszowo, moc uścisków wysyłam i maila ;)
    teraz juz wiem dlaczego masz super nastrój ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super!super!super! post na czasie :o) Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich mieszkańsów Tomaszowej Chaty

    OdpowiedzUsuń
  4. "jajcoka" - tak sie u mnie mówi na ajerkoniak - uwielbiam :)
    Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiego Sylwestra :**
    buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, jak ja dawno nie piłam takiego płynu "jajecznego"
    smaczka mi tu narobiłaś....
    Szampańskiej i radosnej zabawy - Tobie też życzę ;-)))

    Pozdrawiam serdecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Post "alkoholowy" rzeczywiście całkiem na czasie;) Pięknie wygląda Tomaszowa Chata w tym Świątecznym ustrojeniu, a szczególnie urzekła mnie szopka - jest cudna!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo szczęścia w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj mój ulubiony alkoholik!!!Kiedyś skorzystam z przepisu!Tobie również świetnej zabawy i spokojnego Nowego Roku pełnego zdrówka i miłości z kasą do wydawania na Twoje marzenia!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A kto już tyle upił był, hę? :))
    Ja mam za to najlepsze ciasto owocowe :)) Przepis u mnie wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. "Jajcara" domowej roboty zawsze już będzie mi się kojarzyła z przyjęciem imieninowym mojej mamy, na którym Jej koleżanki musiały mocno kombinować z językami, żeby okrutnie gęsty trunek z wąziutkich kieliszków wydobyć. Zdjęcia z tej imprezy - bezcenne :))))
    Wszystkim mieszkańcom Tomaszowej Chaty życzę wszystkiego miłego, ciepłego i ciekawego w nadchodzącym roku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ekhm.... może się skuszę na zrobienie..... brzmi zachęcająco.

    Tobie również Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Hallo Meine Libe ....

    Dziekuje bardz za zyczenia Noworoczne i skladam je ruwnierz dla ciebie i twojej rodziny .

    Pozdrawiam cieplutko,

    Ati

    OdpowiedzUsuń
  12. Have a very Happy New Year! Always fun to come and visit you.
    Sherry

    OdpowiedzUsuń
  13. Happy New Year to you and your family.
    Heidi

    OdpowiedzUsuń
  14. Wish you a happy New Year!!!
    Jade

    OdpowiedzUsuń
  15. Hi There-
    Thank you for your visit and a very happy new year to you!
    Take care
    XO
    Kristin

    OdpowiedzUsuń
  16. Thank you for your visit;..)) I wish your a happy New Year 2011
    Petra

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, ajerkoniak pamiętam z czasów kiedy nic nie było (podpijałam z kieliszków rodziców), pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszny jest ten ajerkoniaczek -szczerze polecam.Mam taki sam przepis tylko dodaje jeszcze aromatic bitters-angostura.Dodaje to przepieknego zapachu i poprawia smak.Szczescia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, poświęcony czas i ciepłe słowo.
Tomaszowa :)