Dzisiaj bardzo króciutko, bo mnóstwo pracy jeszcze przede mną.
Moja kuzynowa prosiła o przepis na
ajerkoniak.
Zasugerowała, abym umieściła go na blogu, być może jeszcze ktoś będzie chciał skorzystać.
Zaznaczę tylko, że nam wychodzi dość gęsty.
Wykorzystujemy ów trunek przede wszystkim do deserów.
Agnieszko kochana, spełniam prośbę z miłą chęcią :))
Przepis
12 żółtek
2 szkl. cukru
1 szkl. śmietany 30%
1 szkl. śmietany 18%
1 szkl. spirytusu
1 cukier waniliowy
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodajemy kremówkę i też trochę ubijamy.
Do tego wlewamy drugą śmietanę i mieszamy.
Wszystko do tego momentu robimy za pomocą robota i ubijaczek.
Do uzyskanej mieszaniny bardzo powoli wlewamy spirytus,
ciągle mieszając - ręcznie
(takim sprytnym mieszadełkiem znajdującym się w każdej kuchni).
A potem do butelek.
Białka, które zostały dzielę na dwie porcje,
umieszczam w woreczkach z zamknięciem i wkładam do zamrażalnika.
Będą z nich bezy.
**********
Korzystam z okazji, bo jutro nie będę miała czasu.
Moje drogie,
mam nadzieję, że
Sylwester będzie taki jak sobie zaplanowałyście:
wesoły, roztańczony, szampański, wypełniony śmiechem i rozmową.
Nie ważne czy macie piękną kreację czy ciepłe bambosze -
ten ostatni dzień roku ma być dla wszystkich radosny.
Miłego Sylwestra!!
Udanej zabawy i wszystkiego dobrego! U mnie "jajcówka" kupna niestety ale w przyszłości skorzystam:)
OdpowiedzUsuńTomaszowo, moc uścisków wysyłam i maila ;)
OdpowiedzUsuńteraz juz wiem dlaczego masz super nastrój ;)
super!super!super! post na czasie :o) Szczęśliwego Nowego Roku dla Wszystkich mieszkańsów Tomaszowej Chaty
OdpowiedzUsuń"jajcoka" - tak sie u mnie mówi na ajerkoniak - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku i szampańskiego Sylwestra :**
buziaki :**
ojej, jak ja dawno nie piłam takiego płynu "jajecznego"
OdpowiedzUsuńsmaczka mi tu narobiłaś....
Szampańskiej i radosnej zabawy - Tobie też życzę ;-)))
Pozdrawiam serdecznie ;-)
Post "alkoholowy" rzeczywiście całkiem na czasie;) Pięknie wygląda Tomaszowa Chata w tym Świątecznym ustrojeniu, a szczególnie urzekła mnie szopka - jest cudna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo szczęścia w Nowym Roku!:)
Oj mój ulubiony alkoholik!!!Kiedyś skorzystam z przepisu!Tobie również świetnej zabawy i spokojnego Nowego Roku pełnego zdrówka i miłości z kasą do wydawania na Twoje marzenia!Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA kto już tyle upił był, hę? :))
OdpowiedzUsuńJa mam za to najlepsze ciasto owocowe :)) Przepis u mnie wkrótce :)
"Jajcara" domowej roboty zawsze już będzie mi się kojarzyła z przyjęciem imieninowym mojej mamy, na którym Jej koleżanki musiały mocno kombinować z językami, żeby okrutnie gęsty trunek z wąziutkich kieliszków wydobyć. Zdjęcia z tej imprezy - bezcenne :))))
OdpowiedzUsuńWszystkim mieszkańcom Tomaszowej Chaty życzę wszystkiego miłego, ciepłego i ciekawego w nadchodzącym roku.
Ekhm.... może się skuszę na zrobienie..... brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuńTobie również Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy!!!!!
Hallo Meine Libe ....
OdpowiedzUsuńDziekuje bardz za zyczenia Noworoczne i skladam je ruwnierz dla ciebie i twojej rodziny .
Pozdrawiam cieplutko,
Ati
Have a very Happy New Year! Always fun to come and visit you.
OdpowiedzUsuńSherry
Happy New Year to you and your family.
OdpowiedzUsuńHeidi
Wish you a happy New Year!!!
OdpowiedzUsuńJade
Hi There-
OdpowiedzUsuńThank you for your visit and a very happy new year to you!
Take care
XO
Kristin
Happy New Year ! xo
OdpowiedzUsuńThank you for your visit;..)) I wish your a happy New Year 2011
OdpowiedzUsuńPetra
Mniam, ajerkoniak pamiętam z czasów kiedy nic nie było (podpijałam z kieliszków rodziców), pozdrówka
OdpowiedzUsuńPrzepyszny jest ten ajerkoniaczek -szczerze polecam.Mam taki sam przepis tylko dodaje jeszcze aromatic bitters-angostura.Dodaje to przepieknego zapachu i poprawia smak.Szczescia w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuń